Het Kinderfeestje

Een speciaal verhaaltje voor Joëlle

Alle vriendinnetjes van Joëlle hadden zich verzameld op de grote hoekbank in de huiskamer van Joëlle. Joëlle was vandaag jarig en ze had wel 6 meiden uit haar klas uitgenodigd om samen met haar haar verjaardag te vieren. Ze had al dagen toegeleefd naar dit moment. Jarig zijn vond ze geweldig, vooral natuurlijk omdat er cadeautjes waren maar ook omdat Joëlle dol was op haar vriendinnen en ze het heerlijk vond om met alle meiden iets leuks te gaan doen. De meisjes waren vol verwachting, want ze wisten nog niet wat ze zouden gaan doen die middag. Joëlle had het goed geheim weten te houden. 

Eerst gingen ze cadeautjes uitpakken en dan kwam er taart met 6 kaarsjes en limonade. Joëlle kreeg armbandjes en knutselspulletjes en nog veel meer echte meidendingen. Ze werd vreselijk verwend door haar vriendinnen. ‘Dankjewel allemaal!’ riep ze blij, toen ze alle cadeautjes had uitgepakt. Moeder kwam de kamer in met de grote roze taart. Op de bovenkant stond een grote Hello Kitty en er waren natuurlijk 6 brandende kaarsjes. De meiden begonnen spontaan ‘lang zal ze leven’ te zingen. Joëlle mocht de kaarsjes uitblazen en het lukte haar om ze allemaal in één keer uit te krijgen. Er volgde een applausje van de meisjes. Terwijl iedereen zat te smullen van de heerlijke taart vroeg Laura: ‘Wat gaan we straks doen Joëlle? Ik ben zo benieuwd!’ Joëlle glimlachte geheimzinnig. ‘Zal ik het dan maar vertellen?’ vroeg ze. ‘Ja! Ja!’ riepen alle vriendinnen. ‘Nou, we gaan straks naar een pannenkoekenhuis met een hele grote speeltuin. Daar gaan we eerst spelen en een speurtocht doen en daarna gaan we pannenkoeken leren bakken die we zelf ook mogen opeten!’ Joëlle had zelf bedacht om dit te gaan doen, omdat ze verschrikkelijk veel van pannenkoeken hield. De meiden reageerden heel enthousiast. Ze vonden het een geweldig idee. Maar Meike zei: ‘Ik kan helemaal geen pannenkoeken bakken. Als de mijne nou mislukt, moet ik dan een mislukte pannenkoek gaan eten?’ Ze keken allemaal naar Meike. Daar had ze wel een punt. Niemand kon pannenkoeken bakken, dat is ook hartstikke moeilijk. Het zou waarschijnlijk een groot drama worden. Maar Joëlle zei: ‘Nee joh, ze gaan ons helpen. Het komt vast helemaal goed. Je hoeft echt geen mislukte pannenkoek te eten, dat denk ik niet hoor!’ Meike was een beetje gerustgesteld, maar ze vond het nog wel heel spannend. 

Even later zaten ze allemaal in de auto richting het pannenkoekenhuis. Het was gelukkig mooi weer en ze konden heerlijk buiten in de speeltuin spelen. De speurtocht die ze gingen doen was best moeilijk. Ze meisjes moesten goed samenwerken om alle raadsels op te lossen. Af en toe was er wat gekibbel, maar uiteindelijk lukte het hen om de hele speurtocht af te maken en alle raadsels op te lossen. Ze hadden erg veel plezier. Joëlle was in haar nopjes. Ze had nog nooit zo’n leuk verjaardagsfeestje gehad en dan gingen ze ook nog pannenkoeken bakken!

Ineens stond daar een mevrouw, ze stelde zich voor als Mariëlle. Ze kwam de meiden halen om naar de grote keuken van het restaurant te gaan. Joëlle keek haar ogen uit. Nog nooit had ze zo’n grote keuken gezien. Er waren heel veel gaspitten waar ook al pannen op stonden. Het was er best warm en er waren een paar koks aan het rammelen met potten en pannen. Erg indrukwekkend, vonden ook de andere meiden. 

Mariëlle vroeg: ‘Wie is de jarige?’ Joëlle stak direct haar vinger op en riep: ‘Ik, ik!’ ‘Dan krijg jij het verjaardag schort’, zei Mariëlle en ze gaf Joëlle een heel mooi roze schort en een roze koksmuts. De muts paste precies en Joëlle voelde zich een echte kok. De anderen kregen witte schorten en een witte koksmuts en mama maakte een foto van de prachtige meiden in kokskleding. Mariëlle legde uit dat het beslag al was gemaakt en dat ze dus direct mochten gaan bakken. ‘Maar,’ zei ze, ‘ jullie moeten eerst kiezen wat je op of in je pannenkoek wilt hebben. We gaan namelijk niet zomaar pannenkoeken bakken, maar hele bijzondere, verjaardagspannenkoeken. Je mag alles kiezen wat je lekker vindt.’ Op een grote tafel in de keuken stonden verschillende soorten fruit, maar ook veel snoepjes en sausjes en er was vlees en vis. Er was ontzettend veel te kiezen, de meiden hadden het er moeilijk mee. De meeste meisjes kozen voor banaan of appel met daarbij snoepspekjes en poedersuiker. Joëlle koos voor zalm en nootjes en ze zocht nog naar brie. Dat was echt haar lievelingspannenkoek, maar wel moeilijk om te bakken, dacht ze. Toen iedereen een keuze had gemaakt, liet Mariëlle het beslag in de grote koekenpannen lopen. Snel legden de meiden de appeltjes en plakjes banaan op de pannenkoek, want dat moest zo, had Mariëlle verteld. Toen kwam het moment dat de grote pannenkoek moest worden omgekeerd. Joëlle wilde hem heel graag omhoog gooien, maar ze dacht dat dat met de nootjes er in niet zou gaan lukken, dus vroeg ze Mariëlle om hulp. Mariëlle gooide de pannenkoek hoog in de lucht en ving hem vervolgens keurig weer op. Vol bewondering keek Joëlle toe. ‘Oh, dat kan jij goed!’ riep ze. De anderen stonden te hannesen met een grote spatel en sommige pannenkoeken gingen helemaal kapot. Ook die van Meike ging stuk en ze moest heel hard huilen. De anderen gingen haar troosten en Mariëlle bakte een nieuwe pannenkoek voor Meike. Na een hoop gefoeter en gegiechel, want leuk was het uiteindelijk wel, hadden ze allemaal een mooie pannenkoek op hun bord en konden ze lekker gaan eten. Terwijl ze de pannenkoek opaten zei Meike: ‘Ik wist wel dat het moeilijk was, het ging bij mij ook helemaal mis, maar uiteindelijk vond ik het wel heel leuk om te doen. Misschien mag ik het thuis ook eens proberen van mama, ik denk dat ik het nu wel kan. Thuis hebben we ook niet van die hele grote pannen, dat is vast makkelijker.’ De anderen waren het helemaal met haar eens. Door de grote, zware pannen was het echt heel lastig geweest om de pannenkoek om te draaien, maar ze waren toch heel trots op het resultaat. 

’ s Avonds in bed dacht Joëlle nog eens terug aan haar kinderfeestje. Ze had echt genoten en kon niet wachten totdat ze weer jarig zou zijn. 

Nicole Martens, januari 2019 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.