Bang in het donker

Het is midden in de nacht als Yuri wakker wordt. Het is harstikke donker in zijn kamer. Waarom brandt het nachtlampje niet? Denkt hij. Slaperig kijkt hij zijn kamer rond. Wat is dat in die hoek daar? Het lijkt wel een monster! Yuri houdt niet van het donker, hij ziet altijd rare dingen en wordt dan heel erg bang.

‘Mama, mama!!’ roept hij. Maar mama hoort hem niet. Zachtjes begint Yuri te huilen. Hij is zo vreselijk bang en wil eigenlijk onder de dekens weg kruipen, maar dan kan hij dat monster niet in de gaten houden. ‘Mama!’ roept hij nog een keer, nog harder dan de eerste keer. Tussen zijn eigen snikken door hoort hij zijn moeder roepen: ‘Wat is er?’ ‘Mama, ik ben zo bang!’ roept Yuri huilend. Zijn moeder komt aangesneld. ‘Wat is er liefje,’ vraagt ze. ‘D-d-daar in de hoek. Een monster!’ wijst Yuri. Moeder doet het lampje naast zijn bed aan. Nu het niet meer donker is, ziet Yuri dat het monster dat hij zag, gewoon zijn badjas is, die aan zijn kapstokje hangt. ‘Het is gewoon je badjas lieverd. Je hoeft niet bang te zijn. Monsters komen niet in jouw kamer, want ze bestaan helemaal niet.’ Zegt mama. Yuri weet ook wel dat monsters niet bestaan, maar in het donker lijken ze er toch echt te zijn. Moeder houdt Yuri stevig vast en aait hem over zijn bol. Yuri wordt weer een beetje rustig en moet na een tijdje zelfs een beetje lachen om zijn eigen paniek over een badjas. ‘Ga je weer lekker slapen?’ vraagt moeder. Yuri knikt aarzelend. ‘Mijn nachtlampje doet het niet, mam. Ik vind het donker zo eng! Hoe kan dat nou, ik ben al 7 en toch ben ik nog bang in het donker. Dat is toch eigenlijk voor hele kleine kinderen, om bang te zijn in het donker?’ ‘Nee hoor,’ zegt moeder. ‘Bijna alle kinderen zijn bang in het donker. In het donker ziet alles er ook zo anders uit, het is ook heel stil en dat maakt het extra spannend.’ ‘Was jij dan ook bang in het donker mam, toen je klein was?’ vraagt Yuri. Moeder knikt. ‘Zeker, ik was doodsbang en er waren nog geen nachtlampjes hoor, toen ik klein was.’ ‘Oh, dat is erg! Hoe kon je dan slapen?’ vraagt Yuri. ‘Mijn moeder deed altijd het licht op de overloop aan en liet de deur op een kier. Dat hielp wel. Op een gegeven moment was ik ineens niet meer bang in het donker. Ik denk dat ik 9 was of misschien zelfs wel 10,’ zegt moeder. Het stelt Yuri gerust dat zijn moeder vroeger ook bang was in het donker. ‘Wil je het licht op de overloop dan aandoen mam? Dan kan ik vast weer lekker slapen.’ Zijn moeder knikt en geeft Yuri nog een dikke knuffel. Ze doet het licht op de overloop aan en Yuri valt bijna direct weer in slaap. 

De volgende dag op school is er een kringgesprek in de klas. De juf vraagt: ‘wie is er ergens bang voor?’ Yuri denkt: ik ben bang voor het donker, maar dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Hij vindt het toch nog steeds kinderachtig. Grietje steekt haar vinger op. ‘Waar ben jij bang voor Grietje?’ vraagt de juf. ‘Ik vind bijen en wespen heel eng, want die zoemen zo hard en ze kunnen je steken.’ Een aantal andere kinderen knikt instemmend. Achmed roept: ‘Ja die zijn echt eng!’ Storm en Ditmar hebben ook hun vinger omhoog. ‘Storm, vertel jij eens waar je bang voor bent.’ Zegt de juf. Een beetje aarzelend vertelt Storm dat hij bang is als hij ergens bovenop staat. ‘Je hebt hoogtevrees?’ vraagt juf. Storm knikt verlegen. ‘Er zijn heel veel mensen met hoogtevrees hoor Storm, dat is helemaal niet erg.’ Zegt de juf vriendelijk. ‘En Ditmar, wat vind jij spannend?’ Ditmar is een stoere jongen. Yuri had niet verwacht dat hij ergens bang voor zou zijn. ‘Ik vind spinnen echt super eng.’ Zegt Ditmar. Hij trekt er een vies gezicht bij. ‘Vooral van die hele grote die zo snel kruipen. Brrr!’ Sommige meisjes moeten ervan lachen, zoals Ditmar over spinnen vertelt en er zijn nog meer kinderen bang voor spinnen. Yuri vindt spinnen helemaal niet eng. Hij pakt ze makkelijk op om ze weer buiten te zetten. 

Er gaan nog meer vingers omhoog. Sara is bang voor modder, Piet houdt niet van spruitjes, hij is er echt bang voor en Janneke is bang voor honden. Als iedereen ergens bang voor is, dan durf ik ook wel te zeggen dat ik bang ben in het donker, denkt Yuri en hij steekt dapper zijn vinger omhoog. De hele klas praat door elkaar heen over wat ze allemaal eng vinden, maar de juf weet de kinderen toch weer stil te krijgen en geeft de beurt aan Yuri. ‘Wat vind jij spannend Yuri?’ Een beetje verlegen zegt Yuri: ‘Ik ben eigenlijk nergens bang voor, behalve voor het donker.’ Even is het stil in de klas. Het donker, ja, dat vinden bijna alle kinderen heel vervelend. ‘Ik heb een nachtlampje op mijn kamer, want ik ben vreselijk bang als het helemaal donker is,’ roept Gijs. Yuri kijkt hem verbaasd aan. Gijs is al een jaar ouder dan hij en een kop groter. Yuri had niet verwacht dat zelfs Gijs bang zou zijn in het donker. Iedereen praat weer door elkaar heen. De juf vraagt om stilte en zegt dan: ‘Wie is er niet bang in het donker?’ Aarzelend gaat de vinger van Angela omhoog. Verder steekt niemand zijn vinger op. ‘Angela, vertel ons eens, waarom jij niet bang bent in het donker.’ ‘Vroeger was ik ook bang in het donker hoor, maar sinds ik met mijn grote zus op één kamer slaap, ben ik niet meer bang. Ik durf ook midden in de nacht naar de wc als het overal donker is. Heel soms schrik ik nog wel eens als ik iets geks zie, maar dan zie ik al snel dat mama gewoon de wasmand weer ergens heeft laten staan waar die niet hoort ofzo.’ Een paar kinderen moeten lachen om het wasmand verhaal, maar verder vinden ze Angela heel dapper. Alleen naar de wc in het donker durft echt niemand.  ‘Dus je bent niet meer bang, omdat je grote zus bij je slaapt?’ vraagt juf. Angela knikt. ‘Dat is wel super fijn, want zij is helemaal niet bang in het donker en ik nu dus ook niet meer.’ 

Yuri vindt het heel bijzonder dat eigenlijk iedereen in de klas nog bang is in het donker, behalve Angela dan. Hij had dat niet verwacht. Nu vindt hij zichzelf geen kleine kleuter meer. Het is heel normaal om bang te zijn in het donker als je kind bent. Over een paar jaar vind ik het vast niet meer eng, denkt hij. 

Nicole Martens, februari 2019 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.