Bolle Schaap

‘De zon schijnt, mag ik naar buiten mama?’ Vroeg Niek, die na een lange winter stond te trappelen om weer lekker buiten te kunnen spelen. Hij hoorde op straat al kinderen uit de buurt en wilde graag meespelen. ‘Dat mag hoor, maar niet de straat uit gaan, want je bent pas 4 en ik wil je nog wel een beetje in de gaten kunnen houden,’ antwoordde mama. ‘Nou ik ben bijna 5 hoor mam!’ riep Niek. Hij ging immers na de zomervakantie al naar groep 2. Hij vond zichzelf al een grote jongen. Hij was in ieder geval een stuk groter dan zijn kleine broertje die in de box lag te kraaien. ‘Dat weet ik wel, maar toch wil ik dat je in de straat blijft,’ zei mama. Niek knikte en trok snel zijn jas en schoenen aan. 

Buiten gekomen zag hij zijn vriendjes uit de buurt op stepjes rijden en er waren er ook twee aan het fietsen. Op de stoep hadden ze met stoepkrijt een weg getekend en er was ook een parkeerplaats. ‘He Niek!’, riep Sjoerd. ‘Doe je ook mee?’ Niek knikte en rende weer terug naar binnen om zijn fiets te halen. Niek kon super hard fietsen. Hij vond dat erg leuk om te doen. Maar als hij op straat ging fietsen vond hij het ook altijd leuk om Bolle Schaap, zijn lievelingsknuffel mee te nemen. Bolle Schaap kon heel goed achterop zijn fietsje zitten. Dus rende hij naar boven om Bolle Schaap te halen. Snel denderde hij de trap weer af en holde naar buiten. Bolle Schaap mocht weer achterop zijn fiets. Dat was lang geleden! De hele winter was Bolle Schaap niet mee naar buiten geweest. Niek voelde zich geweldig. De zon scheen lekker en samen met de andere kinderen reed hij over de zelf getekende weg. Een paar kinderen tekenden nog verder aan de weg en er kwam ook een winkel en een politiebureau. Het was heel leuk om met zijn allen door hun zelf gemaakte stad te fietsen en te steppen. 

Toen ze niet meer wilden fietsen, gingen ze met zijn allen voetballen. Sjoerd had zijn bal gehaald en al snel hadden ze twee teams gevormd. Niek had zijn fiets met Bolle Schaap langs het grasveldje gelegd. Bolle Schaap kon niet voetballen. Ze voetbalden een hele poos, totdat de moeder van Vera riep dat het tijd was om te gaan eten. Kort daarna moesten ook Roos en Mario naar binnen. Sjoerd moest even later ook naar binnen. Hij nam zijn bal mee, dus kon er niet meer gevoetbald worden. Niek was moe en ging ook naar binnen. ‘Zo, jij hebt lekker gespeeld!’, zei zijn moeder! Ze keek naar zijn broek en zag aan de gras- en stoepkrijtvlekken dat het een fijne middag buiten was geweest. ‘Heb je je fiets ook weer in de schuur gezet?’ ‘Ja hoor, die staat weer binnen. Mag ik nu wat drinken en even televisie kijken? Ik ben zo moe!’ Zijn moeder vond het goed. 

Toen zijn vader thuis kwam gingen ze gezellig samen eten. Niek vertelde aan zijn vader over het buitenspelen. ‘Het was zo heerlijk, papa. En de zon scheen en we hebben zo fijn gefietst en gevoetbald.’ ‘Wat fijn dat het zo mooi weer was. Je zal wel moe zijn nu van al dat buiten spelen, of niet?’ Niek knikte. Hij was inderdaad best moe. Maar ineens schrok hij. ‘Waar is Bolle Schaap!’ riep hij luid. Zijn moeder begreep hem niet direct. ‘Boven in je bed schatje,’ zei ze. ‘Nee, nee, ik had Bolle Schaap mee naar buiten genomen. Hij mocht mee op de fiets! Maar ik heb hem niet mee naar binnen genomen.’ Tranen rolden over zijn wangen. Bolle Schaap was kwijt. Hij had hem gewoon vergeten! Hij rende van tafel af, naar zijn kamer. Misschien lag Bolle Schaap toch op zijn bed. Maar nee, natuurlijk niet, hoe zou dat ook kunnen? Zijn vader was naar de schuur gelopen om te kijken of Bolle Schaap nog achter op de fiets van Niek zat. Maar ook daar was Bolle Schaap niet. Helemaal in paniek kwam Niek weer naar beneden gerend. ‘Ik kan niet slapen zonder Bolle Schaap mama!’ riep hij. ‘Ik weet het schatje. Papa is al aan het zoeken.’ Zijn moeder kon niet mee zoeken, want zijn kleine broertje was ineens gaan huilen. ‘Papa, heb je Bolle Schaap al gevonden?’ Riep Niek. Zijn vader schudde zijn hoofd. Niek begon nu echt te huilen. ‘Bolle Schaap is kwijt. Nu kan ik nooit meer slapen!’ ‘We vinden hem wel Niek. Kom, trek je jas en schoenen aan, dan gaan we buiten kijken of hij daar ligt.’ Dat was raar, het werd al een beetje donker buiten en Niek mocht nog mee naar buiten! Maar hij twijfelde geen moment en trok snel zijn schoenen en jas aan. Terwijl ze naar buiten liepen vroeg zijn vader: ‘Waar ben je precies geweest Niek?’ Niek liet zijn vader zien waar ze gefietst hadden en gevoetbald. En waar hij zijn fiets had neergelegd tijdens het voetballen. Zijn vader zocht de hele straat af. Keek in struiken en in tuinen, maar nergens zag hij Bolle Schaap. Niek zocht natuurlijk mee. Hij veegde zijn tranen weg, maar hij was zo verdrietig, dat er telkens weer nieuwe tranen uit zijn ogen rolden. 

Op de plaats waar hij zijn fiets had neergelegd stond nu een auto geparkeerd. Niek ging door zijn knieën en keek onder de auto, zomaar, omdat hij niet meer wist waar hij nog kon zoeken. In het schemerdonker zag hij iets liggen onder de auto. Hij kon het niet goed zien, maar het leek Bolle Schaap, het was even groot. ‘Papa, papa, volgens mij ligt hij hier! Kom snel!’ Zijn vader kwam aangerend en bukte om onder de auto te kijken. ‘Ja, ja dat is hem. Hij ligt wel ver weg. Ik zal een stok halen om hem er onder uit te halen,’ zei zijn vader. Niek was blij. Er kwamen geen tranen meer uit zijn ogen. Daar, in het halfdonker onder die auto, lag Bolle Schaap. Ze hadden hem gevonden! Zijn vader kwam terug met een bezem en haalde met de steel Bolle Schaap onder de auto vandaan. Niek pakte hem snel op en knuffelde Bolle Schaap. Hij voelde helemaal koud. Arm Bolle Schaap! Helemaal gelukkig en opgelucht liep Niek met zijn vader terug naar huis. 

Zijn moeder was ook blij dat Bolle Schaap weer terecht was en zijn kleine broertje stopte abrupt met huilen. Die avond in bed klemde Niek Bolle Schaap stevig tegen zich aan en hij beloofde Bolle Schaap dat hij beter op hem zou passen. 

Nicole Martens, januari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.