Cake bakken

Josje gaat met mama cake bakken. Een appelcake, want die zijn het allerlekkerst. Josje is net vijf, maar ze kan mama al heel goed helpen. Mama schilt de appel en Josje snijdt hem in kleine stukjes. Dat is leuk om te doen. Ze staat op een opstapje bij het aanrecht en maakt stukjes van de partjes appel die mama haar geeft. De kleine stukjes gaan in een schaaltje. Het schaaltje wordt steeds voller en Josje is reuze trots op haar mooie appelstukjes. 

Als de appel helemaal in stukjes is gesneden, gaan ze het beslag maken. Eerst maakt mama de boter helemaal zacht met de mixer. Dan moet het meel erbij en er moeten heel veel eieren bij. Wel vijf! Josje mag het meel in de beslagkom doen. Het stuift heel erg. Het zwarte aanrecht wordt helemaal grijs! Josje kijkt verbaasd. Hoe kan dat nou? Mama zegt dat het meel altijd stuift. Het is niet erg, je kan het zo weer wegvegen. Dan moeten de eieren erbij. Mama tikt een ei kapot op de rand van de kom. Dan maakt ze met twee handen het ei open en valt het zo in de beslagkom. Dat ziet er makkelijk uit, denkt Josje en ze vraagt of ze het ook mag doen. Mama vindt het goed en Josje pakt een ei uit het doosje. Ze tikt er hard mee op de rand van de beslagkom. Heel hard. Te hard! Het ei loopt meteen uit de schaal en natuurlijk niet in de kom, maar op het aanrecht. Josje kijkt beduusd. Hoe kan dat nou? Het zag er zo gemakkelijk uit en nu is het helemaal mis gegaan. Haar kleine handje zit onder het eiwit en op het aanrecht ligt een plasje ei. De dooier drijft over het aanrecht en laat een vies spoor na. Ook de kom is aan de buitenkant helemaal vies. Mama moet heel hard lachen, maar Josje vindt het helemaal niet leuk en begint te huilen. 

Mama troost Josje. Eieren tikken is heel lastig. Je moet niet te hard, maar ook niet te zacht tikken om een barst in de schaal te krijgen. Ze vertelt Josje dat zelfs haar grote zus van 10 jaar het nog niet altijd goed kan. Josje kijkt verbaasd naar mama. Het zag er zo gemakkelijk uit toen mama het deed, maar het is dus heel moeilijk! Ze kijkt boos naar de troep op het aanrecht en spoelt haar handje af onder de kraan. Cake bakken is helemaal niet leuk! Maar mama ruimt snel het ei op. Het aanrecht is in een mum weer schoon en dan kunnen ze gewoon verder met het cake beslag. Mama doet de andere eieren in de kom. Josje wil het niet nog eens proberen, veel te moeilijk! Dan kan de mixer aan, dat is leuk. Nog nasnikkend houdt Josje de mixer met twee handjes vast. Dat is best zwaar, maar dat lukt in ieder geval wel! Samen mixen ze het beslag tot het helemaal glad en luchtig is. Dan mogen de stukjes appel en de kaneelsuiker er doorheen. Met een grote lepel schept Josje de appeltjes door het beslag. Maar ook dat gaat niet zo gemakkelijk. Ze doet haar best om de appelstukjes goed door het beslag te verdelen. Mama moedigt haar aan. Uiteindelijk zijn ze allebei tevreden en kan het beslag in de cakevorm. Mama is trots op Josje en Josje is al bijna vergeten dat het zo mis ging met het ei. 

De cake kan in de oven, maar mama is vergeten de oven alvast aan te zetten. Dat is dom, denkt Josje. Nu moeten we nog langer wachten totdat de cake klaar is. Mama zet snel de oven aan, die gelukkig in een paar minuutjes al warm is. Heel voorzichtig schuift mama de cakevorm in de oven. Dat mag Josje nog niet, want mama is veel te bang dat ze haar vingers verbrand. De oven is wel 180 graden en dat is heel heet. Als de cake in de oven staat gaat mama alles opruimen en schoonmaken. Josje vindt dat helemaal niet leuk om te doen en mag lekker gaan spelen. Na een tijdje komt ze de keuken in om te kijken of de cake al klaar is. Maar de cake staat nog in de oven. Het ruikt wel heel lekker in de keuken. Mama zegt dat het nog een half uurtje duurt voordat de cake klaar is. Hij moet wel meer dan een uur in de oven en het uur is nog niet voorbij. Josje vindt dat het maar lang duurt en kan niet wachten totdat de cake klaar is. Ze gaat nog even spelen. Ze speelt met haar poppen, dat zijn haar kinderen en zij is de juf. De poppen zijn heel lief, maar eentje is altijd brutaal, die heet Sacha. Net als ze Sacha wil vertellen dat ze voor straf even naar de gang moet, komt mama de kamer binnen om te zeggen dat de cake klaar is. Josje vliegt omhoog en rent naar de keuken. Mama haalt de cake uit de oven. Hij ziet er prachtig uit, mooi bruin en hij is heel hoog geworden. Het ruikt verrukkelijk. Voorzichtig haalt mama de cake uit de vorm, zodat hij kan afkoelen op het rooster. Mama gaat koffie zetten en Josje krijgt een glas limonade. Daarbij nemen ze natuurlijk een plakje appelcake, want ze moeten wel proeven of hij gelukt is. Josje is dol op warme cake en deze smaakt ook super lekker. 

Nicole Martens

Januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.