Disco

‘Als je in groep 6 zit, mag je ook naar de schooldisco,’ zei de moeder van Joeri. Joeri keek haar vragend aan. ‘Disco? Moet je dan dansen? Ik kan helemaal niet dansen en ik vind dansen stom. Ik hoef toch niet naar die disco?’ Mama moest lachen. ‘Je hoeft echt niet persé te dansen hoor, maar het wordt hartstikke leuk. Je zus vond het altijd geweldig. Je kan ook spelletjes doen en er is natuurlijk leuke muziek.’ Joeri vond het maar niks. Dansen was voor meisjes en hij was echt een stoere jongen. 

Maar toen de dag van de disco dichterbij kwam, leek de hele klas wel in rep en roer te zijn. Iedereen had er reuze zin in en de meisjes waren bezig met wat ze aan zouden trekken. Joeri begreep er niks van. Hij vroeg zijn beste vriend Pascal wat hij er van vond. ‘Het lijkt me wel leuk hoor. Het is ’s avonds man, hoef je lekker niet op tijd naar bed.’ Daar had Joeri nog niet over nagedacht. Dat klonk op zich wel stoer. ‘Ik ga wel hoor, jij komt toch ook?’ Zei Pascal. Joeri knikte. Als Pascal ging, dan ging hij ook. ‘Maar ik ga echt niet dansen hoor!’ zei hij. Nu hij had toegezegd om wel naar de disco te gaan, moest Joeri even wennen aan het idee. Eigenlijk vond hij het wel spannend. Hij wist niet zo goed wat hij zich erbij voor moest stellen. Van iemand in groep 8 hoorde hij dat er een DJ zou zijn die de muziek zou verzorgen. Ook werden er boodschappen gedaan, dus zou er drinken zijn en snacks. Het klonk wel als een goed feestje. Toen hoorde hij Natasja zeggen dat ze wel eens met Patrick wilde dansen en toen sloeg de schrik hem om het hart. Hij hoefde toch niet met een meisje te dansen? Dat zou pas echt weerzinwekkend zijn! Tenzij….. Stiekem was Joeri een beetje verliefd op Elvie. Maar hij zou nooit met haar durven dansen! Die gedachte liet hem niet meer los en hij werd steeds zenuwachtiger. 

‘Mam, ik wil toch wel naar de disco op school,’ zei Joeri toen hij die middag thuiskwam. Zijn moeder zei: ‘Mooi, je zult het vast leuk vinden. Dan zullen we eens gaan kijken wat je die avond aan zal doen.’ Joeri keek verbaasd. ‘Hoezo, ik kan toch gewoon aan wat ik die dag al aan heb?’ Zijn moeder lachte en zei: ‘Nee, je gaat naar een disco jongen, dan moet je wel een beetje discokleren aan.’ Joeri had geen idee wat ze bedoelde. ‘Wat zijn dan discokleren? Ik ga me echt niet verkleden hoor!’ Het leek hem helemaal niks. Geen gedoe, gewoon zoals altijd een shirt en een broek, dat zou prima zijn. Maar daar was zijn moeder het niet mee eens. ‘Luister, ‘ zei ze, ‘ als je naar het kerstdiner op school gaat, doe je ook iets speciaals aan. Nu ga je naar een disco en daar horen ook andere kleren dan normaal bij. Dus we gaan eens even in je kast kijken.’ Ze liep direct naar zijn kamer. Ze rommelde wat in zijn kast en toverde een wit overhemd tevoorschijn. ‘Kijk, dit wordt hem, met die spijkerbroek en je sneakers.’ Joeri keek verbaasd. ‘Een wit overhemd, dat vind ik meer iets voor kerst. Moet er ook een jasje overheen dan?’ ‘Nee, geen jasje, gewoon een wit overhemd, mouwen oprollen, het moet een beetje casual en stoer zijn. Geloof me nou maar, komt helemaal goed. Gel in je haar en jij bent de koning van de dansvloer.’ Joeri had niet altijd dezelfde smaak als zijn moeder, als het om kleding ging, maar hij had wel vertrouwen in haar, dus stemde hij toe en trok de avond van de disco de bewuste spijkerbroek met het witte overhemd aan. Zijn moeder maakt een cool kapsel met gel en hij kreeg een geurtje van zijn vader. Toen hij in de spiegel keek, vond hij zichzelf wel erg goed eruit zien. Het gaf hem zelfvertrouwen en vol goede moed stapte hij in de auto. Ze haalden Pascal op, die de kleren van de dag nog aan had. Meteen werd Joeri weer onzeker. Pascal had niks bijzonders gedaan en hij zat er helemaal opgedirkt bij. Was dat nou wel zo handig? Bijna werd hij boos op zijn moeder en op zichzelf, dat hij zich om had laten praten. Hij wilde immers gewoon een shirt aan en geen spierwit overhemd. Maar toen zei Pascal: ‘Jemig man, wat zie jij er goed uit! Vet, dat haar zo!’ Direct viel de onzekerheid van hem af. ‘Dank je! Ideetje van mijn moeder,’ zei hij glimlachend. 

Samen gingen ze de school binnen. In de klas waren de ramen afgeplakt, zodat het daglicht niet naar binnen viel. Er waren discolampen en er stond inderdaad een DJ achter een tafel met een mengpaneel en andere apparatuur. Er klonk al muziek. Joeri zag Elvie lopen, hij herkende haar bijna niet! Ze zag er echt super gaaf uit, met een kort rokje en een bloesje en toffe sneakers eronder. Zijn hart sloeg een slag over. Ook de meeste andere meiden hadden hun best gedaan om er bijzonder uit te zien, het was heel leuk om naar te kijken. De jongens zagen er redelijk gewoontjes uit. ‘Wow, wat zie jij er goed uit Joeri,’ zei Priscilla. Joeri werd rood. ‘Dank je,’ stamelde hij.  

De muziek was goed en veel kinderen dansten. Joeri keek toe en bewoog voorzichtig een beetje aan de rand van de dansvloer. Hij durfde echt niet verder. Pascal wel, die leek zich nergens voor te schamen en danste de hele vloer over. Toen kwam er een langzaam nummer en hij zag enkele jongens en meisjes met elkaar dansen. Dat was pas echt super eng! Joeri dacht dat hij maar even naar het toilet zou gaan totdat het liedje voorbij was, maar Elvie hield hem tegen. ‘Wil je met me dansen,’ zei ze in zijn oor. Joeri vond het doodeng en wilde eigenlijk ter plekke in de grond zakken, maar aan de andere kant, als hij met iemand zou willen dansen, dan zou het Elvie moeten zijn. Aarzelend knikte hij. Hij wilde haar niet vertellen dat hij niet durfde, dat zou een afgang zijn. Ze trok hem mee naar de dansvloer en legde haar handen op zijn schouders. Joeri keek rond, wat moest hij nou doen? Hij zag Pascal met Priscilla dansen. Hij had zijn handen op haar heupen. Aarzelend deed hij hetzelfde bij Elvie. Ze glimlachte. Samen dansten ze tot het liedje was afgelopen. Snel liet hij Elvie los. Hij vond zichzelf enorm dapper, maar vond het ook super eng! Gelukkig kwam er daarna weer een snel nummer en sprong iedereen weer door het klaslokaal. 

Ineens ging de muziek zachter. De juf pakte de microfoon en legde uit dat het tijd was voor de koning en koningin van de disco verkiezing. De meisjes mochten op een papiertje aangeven wie ze de koning van de disco vonden en de jongens kozen een koningin. Joeri vond het reuze spannend. Hij stemde op Elvie, want zij was de mooiste, vond hij. Omdat hij verder niet veel met andere meisjes had, verwachtte hij niet dat er iemand op hem zou stemmen, dus was hij vooral benieuwd of Elvie ook echt de koningin van de disco zou worden. Alle papiertjes werden verzameld en de juf ging de stemmen tellen. De DJ draaide intussen nog een lekker dansmuziekje. Van de zenuwen ging zelfs Joeri mee dansen. Toen de stemmen waren geteld, mochten de koning en koningin van het jaar ervoor de nieuwe winnaars bekend maken. Mireille was het jaar ervoor koningin en ze pakte de microfoon.  ‘De koningin van de disco dit jaar is………. Elvie!!’ zei ze en iedereen klapte. Elvie kwam een beetje verlegen naar voren en glimlachte. Haar vriendinnen waren door het dolle heen en feliciteerden haar terwijl ze om haar heen sprongen. De juf vroeg om stilte en gaf de microfoon aan Berend. ‘En de koning van de disco is dit jaar geworden……. Joeri!’ Joeri wist niet wat hij hoorde en was direct verlegen. Pascal duwde hem naar voren, zodat hij naast Elvie terecht kwam. Hij kreeg ook een groot applaus. Joeri wist niet zo goed wat hij moest doen, maar gelukkig ging de muziek aan en begon iedereen weer te dansen. ‘Gefeliciteerd,’ zei hij zachtjes tegen Elvie. Elvie glimlachte weer, zoals zij dat alleen kon. Ze gaf hem een zoen op zijn wang en zei: ‘jij ook!’ Toen danste ze snel bij hem vandaan. Joeri keek om zich heen om te zien of iemand de zoen had gezien, maar dat leek gelukkig niet zo te zijn. Nog wat beduusd danste hij ongemakkelijk aan de rand van de dansvloer. Wat hem eerst zo suf leek, bleek een geweldige avond te zijn en hij kon niet wachten tot er weer een disco was!

Nicole Martens, maart 2019 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.