Een heel bijzondere verjaardag

Een speciaal verhaaltje voor Raf 

Het is 16 april, heel vroeg in de ochtend. Raf ligt wakker in zijn bed. Vandaag is hij jarig! Hij heeft weken uitgekeken naar deze dag. Het is een hele bijzondere dag, want hij wordt 5 jaar en zijn kleine zusje Liva is vandaag ook jarig. Ze wordt 3. Raf vindt het heel bijzonder dat hij tegelijk met zijn zusje jarig is, want het is dus dubbel feest. Raf ligt te wachten tot zijn ouders roepen dat hij uit bed mag, maar het is nog een beetje donker, dus zal het nog wel veel te vroeg zijn. 

Na een poosje wachten besluit Raf om zelf maar eens te gaan kijken of zijn ouders al wakker zijn. Het duurt hem allemaal veel te lang. Zachtjes loopt hij naar de slaapkamer van zijn ouders. Het is doodstil in huis. Dat vindt Raf raar, want het is toch feest? Als hij zachtjes de deur van de slaapkamer opent, ziet hij dat zijn papa en mama nog diep liggen te slapen. Hij loopt naar zijn moeder toe en aait haar zachtjes over haar wang. Direct gaan haar ogen open. ‘Wat is er Raf? Voel je je niet lekker?’ vraagt ze een beetje geschrokken. ‘Nee, ik ben jarig vandaag. Mag ik al uit bed?’ vraagt Raf. Mama kijkt op de wekker naast het bed. ‘Och lieverd, het is pas half 6. Over een uurtje mag je uit bed, maar nu moet je echt nog even proberen te slapen.’ Raf kijkt sip. Een uur duurt zo lang! ‘Kom maar lekker bij ons liggen, dan slapen we samen nog eventjes,’ zegt mama. Raf klimt in het grote bed en gaat lekker tussen papa en mama in liggen. Mama aait hem over zijn bol, zijn ogen vallen toch nog even dicht. 

Niet veel later staat ook Liva in de slaapkamer van papa en mama. Raf schrikt wakker en weet direct weer dat het zijn verjaardag is vandaag. Ook papa is nu wakker geworden en ook al is het pas zes uur, Raf en Liva mogen uit bed en ook papa en mama staan op, de dag is eindelijk begonnen. 

Papa helpt Raf met aankleden. Raf heeft een mooie nieuwe broek gekregen met een geweldig overhemdje erbij. Hij voelt zich heel stoer en al heel groot in zijn nieuwe kleren. Mama helpt Liva en haalt daarna Nola uit bed, het babyzusje van Raf die ook net wakker is geworden van alle rumoer in huis. Dan gaan ze met zijn allen naar beneden. Raf en Liva mogen als eerste de huiskamer in. Ze kijken hun ogen uit. Er hangen slingers en ballonnen en op de tafel staan twee hele grote cadeaus. ‘Oh, wat is het hier mooi!’ roept Raf. Liva klapt van blijdschap in haar handjes. Papa en mama zingen ‘lang zullen ze leven, lang zullen ze leven!’

Na het uitpakken van de cadeaus en het eten van een heerlijk ontbijt, gaan Raf en Liva even spelen. Ze wachten op de visite die zal komen, of niet? Papa en mama hebben al uitgelegd dat het dit jaar anders zal gaan dan andere jaren, omdat niet iedereen kan komen. Raf heeft geen idee wat hij kan verwachten, daar wordt hij een beetje onrustig van. Alle opa’s en oma’s hebben al gebeld om hem en Liva te feliciteren. 

Plotseling gaat de voordeurbel. Raf kijkt verbaasd, net zoals zijn ouders. Ook zij verwachten niemand. Raf rent naar de voordeur en rukt hem open. Zijn mond valt open van verbazing als hij ziet wie er voor de deur staan. Roodkapje, Klein Duimpje en de Fakir staan en vliegen voor de deur. ‘Hartelijk gefeliciteerd!’ roept Roodkapje vrolijk. ‘Mogen we binnenkomen?’ Raf is nog steeds verbaasd en kan geen woord uitbrengen. Hij knikt en doet de deur verder open. Klein Duimpje stapt met zijn zevenmijlslaarzen de gang in. Roodkapje huppelt voor hem uit en de Fakir vliegt achter de twee aan. ‘Oh wat is het hier gezellig!’ roept Klein Duimpje enthousiast als hij de slingers en ballonnen in de huiskamer ziet. Papa en mama kijken verbaasd naar het gezelschap dat de kamer binnenkomt. Liva kan haar ogen niet geloven. Dan zegt mama: ‘Wat gezellig dat jullie er zijn! Willen jullie wat drinken?’ Maar nog voordat iemand kan antwoorden, wordt er hard op het raam gebonkt. Raf kijkt naar het raam, maar ziet niemand. Dan kijkt hij naar het raam aan de achterkant van het huis, wat hij daar ziet maakt hem ontzettend aan het lachen. Het lijf van Langnek staat voor het raam. Maar het hoofd kan hij niet zien. Snel rent Raf de trap op naar zijn slaapkamer. Daar kijkt hij uit het raam, maar ziet alleen de nek van Langnek. Hij rent de trap op naar de zolder en daar uit het raam ziet hij eindelijk het gezicht van Langnek. ‘He, Raf! Gefeliciteerd jongen,’ zegt Langnek met een grote glimlach op zijn enorme gezicht. ‘Dankjewel Langnek, wat leuk dat je er bent!’ Raf vindt het ineens de gewoonste zaak van de wereld dat er Eftelingfiguren in en om zijn huis zijn. ‘Wil je ook taart?’ Langnek knikt met zijn grote hoofd: ‘Dat lijkt me heerlijk!’ 

Raf rent de trap af om taart te halen voor Langnek, maar als hij net beneden is gaat de deurbel opnieuw. Raf is benieuwd wie er nu weer voor de deur staat en trekt vrolijk de deur open. ‘Jokie en Jet! Wat leuk dat jullie er zijn!’ roept Raf. ‘Gefeliciteerd!’ roepen Jokie en Jet, die met de luchtballon zijn aangekomen. De luchtballon staat nog midden op de straat, naast een enorme boom. Die boom stond er toch nooit, denkt Raf. Maar dan ziet hij dat het de Sprookjesboom is. Die is zo groot, die past niet door de voordeur. Raf loopt naar de Sprookjesboom toe. ‘Hoi, wat leuk dat je er bent. Misschien kun je naar de achtertuin gaan, daar is Langnek ook,’ zegt Raf. ‘Oh, dat lijkt me erg gezellig, dat ga ik doen.  O ja, natuurlijk van harte gefeliciteerd Raf!’ zegt de Sprookjesboom. Raf glimlacht. Dit is de beste verjaardag ooit! Snel rent hij weer terug naar huis, waar mama en papa al druk bezig zijn met het inschenken van limonade en het uitdelen van taart. Liva is naar boven gelopen om Langnek een stuk taart aan te geven. Alle sprookjesfiguren zijn naar de tuin gegaan zodat iedereen gezellig bij elkaar is. Raf wil ook de tuin inlopen als de voordeurbel weer gaat. Deze keer staat Assepoester voor de deur. Achter haar staan drie kabouters, een beetje verscholen achter de prachtige roze jurk van Assepoester. Wat is Assepoester mooi van zo dichtbij! Raf wordt er een beetje verlegen van. ‘Hoi lieve Raf, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!’ Assepoester bukt en geeft Raf een dikke kus op zijn wang. Raf krijgt direct een kleur op zijn wangen. ‘eh, dankjewel. Kom maar binnen,’ stamelt hij. ‘Ik heb Ka, Kie en Keu meegenomen. De andere kabouters houden het Sprookjesbos een beetje in de gaten, nu wij allemaal hier zijn,’ zegt Assepoester. Ka, Kie en Keu huppelen achter Assepoester aan naar binnen. Raf krijgt van alle drie een stevige high five. ‘Gefeliciteerd!’ roepen ze tegelijk. ‘Dankjewel! Wat leuk dat jullie er zijn. Iedereen is in de achtertuin, er is limonade en taart, ik kom er ook aan hoor,’ zegt Raf terwijl hij de straat in kijkt of er nog meer bezoek komt. En jawel, in de verte ziet hij nog enkele figuren aankomen die hij nog niet goed kan zien, maar het is duidelijk dat het geen gewone mensen zijn. 

Niet veel later staat Holle Bolle Gijs voor de deur met Lot en Laaf, de vader en moeder van de Laven. ‘Wat leuk dat jullie er ook zijn!’ roept Raf enthousiast. Raf wordt ook door Holle Bolle Gijs en Lot en Laaf gefeliciteerd. Holle Bolle Gijs geeft Raf een vriendelijk schouderklopje, waardoor hij bijna omvalt. Holle Bolle Gijs is best groot en sterk. Raf kan er wel om lachen en neemt de drie figuren mee naar de achtertuin, die inmiddels nogal vol is met Efteling figuren. Liva loopt gezellig met iedereen te kletsen, Raf kijkt zijn ogen uit. Mama slaat een arm om hem heen en zegt: ‘Wat is dit een bijzondere verjaardag he?’ Raf knikt. Nu hij al die gezellige figuren bij elkaar ziet is het wel heel bijzonder en een beetje onwerkelijk. 

Plotseling is iedereen stil. Assepoester telt tot drie, waarna alle figuren tegelijk ‘Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven’ zingen. Het klinkt geweldig. De buren hangen uit hun ramen om te zien waar het gezellige gezang vandaan komt. Er volgen nog enkele verjaardagsliedjes, waar Liva gezellig op staat te dansen. Raf vindt dansen stom. Hij luistert vol aandacht naar alle liedjes. Het is echt feest. Na de liedjes wordt de limonade nog eens ingeschonken en tovert de Fakir het lekkerste snoep van de hele wereld tevoorschijn. ‘En hier word je niet misselijk van, je kan zoveel eten als je wilt!’ zegt hij er lachend bij. Raf en Liva eten het ene snoepje na het andere. Ze smaken zo heerlijk, zulk lekker snoep hebben ze nog nooit geproefd. ‘Papier hier, papier hier!’ roept Holle Bolle Gijs. Raf brengt zijn snoeppapiertjes netjes naar hem toe, waarop hij zegt: ‘Dankjewel jarige job!’ Raf moet lachen. 

De Efteling figuren hebben ook cadeautjes bij zich. Raf pakt een heleboel cadeautjes uit. Hij krijgt auto’s, spulletjes om mee te knutselen, een hele grote pot waar heel veel snoep van de Fakir in kan en nog veel en veel meer. Natuurlijk wordt ook Liva enorm verwend met mooie en lieve cadeautjes, zoals een jurk net zoals die van Assepoester, maar dan in haar eigen maat. Liva trekt hem direct aan. 

Er wordt gelachen en gezongen. Zelfs Raf maakt toch nog een dansje met Assepoester en Roodkapje en zijn zusje Liva. Papa en mama genieten van alle gezelligheid in de tuin. Ze zijn vooral blij dat het prachtig weer is en dat ze Raf en Liva zo zien genieten. Nola heeft niet alles van het feestje meegekregen, want ze moest natuurlijk een dutje doen. 

Als iedereen moe is van het dansen en feesten, vertrekken de Efteling figuren weer één voor één. Raf neemt afscheid van Langnek, de Sprookjesboom, Roodkapje, de Fakir, Klein Duimpje, Assepoester en Kie, Ka en Keu. Zij gaan kijken of alles goed is gegaan in het Sprookjesbos. Raf en Liva zeggen wel honderd keer ‘Dankjewel!’ omdat ze zo ontzettend blij zijn dat het zo’n ongelooflijk toffe verjaardag is geweest. Jokie en Jet stijgen op met hun luchtballon om bij Carnaval Festival te gaan kijken of niemand hen gemist heeft. Laaf en Lot gaan snel terug naar het land van Laaf, naar hun kindertjes en alle andere bewoners. En nadat Holle Bolle Gijs alle rommel heeft opgeruimd, gaat hij ook terug naar de Efteling. 

Doodmoe ploffen Raf, Liva, papa en mama op de bank in de huiskamer. ‘Nou, dat was me wel een heel bijzondere dag!’ zegt mama. Raf en Liva zijn zo moe, dat ze alleen nog maar kunnen knikken, er komt geen woord meer uit. Nola is de enige die nog een geluidje kan maken, omdat ze zo lekker geslapen heeft in de middag. Ze kirt van plezier. ‘Ik heb genoten,’ zegt papa. En ook daar is iedereen het mee eens. Het was de beste verjaardag ooit!

Nicole Martens, april 2020 

7 antwoorden op “Een heel bijzondere verjaardag”

  1. Morgen, op de dag dat Raf écht jarig is, wordt het verhaaltje aan hem en zijn zusje Liva voorgelezen. Wat zúllen die twee ervan genieten! Wij (oom en tante van Raf en Liva) hebben er zelf ook al zo’n plezier om! Het zo beeldend geschreven dat je het als in een film helemaal voor je ziet! Dankjewel Nicole.
    Hartelijke groet van Jan en Lian van Iersel

  2. Wat een super leuk bedacht verhaaltje! Mag ik dit vertalen in Gebarentaal en posten op social media voor dove/slechthorende/coda kids? Uiteraard met uw naam erbij!

    1. Wat een ontzettend leuk idee zeg! De tante van Raf heeft lang met deze doelgroep gewerkt … zij zal dit enorm waarderen!

  3. wat leuk vooral door de corona😃😆😂🤣😁😜💖✔👍😍🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉😃😃😃😃😃😃😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.