Het avontuur van Snuffie en Witje

Snuffie en Witje zijn twee konijntjes die wonen in de tuin van een gezellig gezin met drie kindertjes. Snuffie en Witje hebben het goed. Ze hebben een groot hok met daaromheen een grote ren, waar ze altijd in kunnen rondhuppelen en graven. Iedere dag krijgen ze eten en hooi en regelmatig krijgen ze witlofblaadjes, gras, appelboomtakjes of beukentakjes te eten. De kindjes komen regelmatig met Snuffie en Witje spelen. Ze worden dan geaaid en geborsteld. Dat is wel nodig want Snuffie en Witje hebben lange haren. 

Ze houden van rennen en knagen, maar ook van heerlijk lui tegen elkaar aan liggen. Soms maken ze een beetje ruzie, want Snuffie wil nog wel eens het eten van Witje afpakken. Snuffie is de mama van Witje en ze speelt dan ook vaak de baas als het om eten gaat. 

Op een dag hadden Snuffie en Witje net eten en schoon water gehad. Ze waren lekker geaaid en geknuffeld door de mama van het gezin en hun hok was weer helemaal schoon gemaakt. Toen iedereen weer naar binnen was, ontdekte Witje dat het hekje van de ren niet helemaal dicht was. Witje ging op avontuur! Ze huppelde de ren uit, de grote tuin in. Ze knabbelde wat aan het verse gras en hupte verder naar de struiken en de appelboom die aan de andere kant van de tuin stonden. Tussen de struikjes vond ze allerlei lekkere dingen om te eten. Witje vermaakte zich prima!

Snuffie had nog niet gezien dat het hekje openstond. Ze had zelfs niet gemerkt dat Witje de ren uit gehuppeld was. Snuffie was aan het graven aan haar favoriete holletje. Onder het hok was ze begonnen met graven, al een hele tijd geleden. Precies in het midden van de ren, kon ze tussen het ijzerwerk door een heel diep gat graven. De vader van het gezin had namelijk ijzer in de grond gelegd, zodat Snuffie en Witje zich niet uit konden graven. Maar middenin was dus een gat ontstaan, waar Snuffie lekker diep kon graven. Na een poosje vroeg Snuffie zich af waar Witje was gebleven. Ze keek eens rond in de ren en huppelde toen het hok in om te kijken of Witje daar misschien lag te slapen. Maar ze zag Witje nergens. Snuffie raakte in paniek. Waar was haar lieve dochter toch gebleven? Net op dat moment zag ze de mama van het gezin het hekje van de ren dichttrekken. Had dat dan opengestaan? Was Witje weggelopen? Snuffie rende snel naar buiten en zag ver weg in de tuin haar lieve Witje lopen. 

Witje zat lekker te smullen van alle blaadjes en takjes die ze in de tuin vond. Ineens hoorde ze iets. Ze keek omhoog en zag de moeder van het gezin vlakbij haar staan. Ze zette het op een rennen. Het was net zo leuk in de grote tuin en die moeder kwam haar vast weer oppakken om haar terug te zetten in de ren. En dat was inderdaad de bedoeling. Het gezin hield veel van de konijntjes en wilde hen niet kwijt. Daarbij zou Witje het niet overleven, als ze rond ging huppelen over straat en in alle tuinen in de buurt. Achter hen woonde een grote hond…. 

Net toen Witje dacht dat ze een veilig plekje had gevonden, voelde ze dat twee handen haar oppakte. Dat vond ze niet leuk en ze trappelde met haar achterpoten. Konijntjes houden er niet van als ze hoog worden opgetild en Witje zweefde nu echt een eindje boven de grond. Maar de moeder liet niet los en bracht haar snel terug naar de ren en naar Snuffie. Snuffie was blij om Witje weer te zien en knuffelde direct tegen haar aan. Witje moest nog even bijkomen van de schrik. Ze had een hoop beleefd. Ze had veel gezien en lekker gegeten. Maar nu ze weer terug was bij Snuffie en ze haar bakje met voer weer zag, was ze ook weer blij om in haar ren te zijn. Ze zocht een plaatsje in het hok tussen het stro en het hooi om een klein dutje te doen. Want zo’n avontuur was wel vermoeiend. 

Ook de mama en de kindjes van het gezin waren van de schrik bekomen. Het was de oudste dochter geweest die Witje zomaar door de tuin had zien lopen en die haar moeder had geroepen om Witje weer te vangen. Een avontuur met een gelukkig einde voor iedereen!

Nicole Martens, maart 2017

Eén antwoord op “Het avontuur van Snuffie en Witje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.