Met of zonder elkaar?

Een speciaal verhaaltje voor Rense en Jikke

Rense en Jikke waren net vijf geworden. Allebei, want ze zijn een tweeling. Het was groot feest met veel cadeautjes. Het was ook de eerste keer dat ze een echt kinderfeestje gaven, waarbij kinderen uit de klas uitgenodigd werden. Rense en Jikke zaten in dezelfde klas en ze vonden het heerlijk om samen hun kinderfeestje te vieren. Ze hadden natuurlijk niet allemaal dezelfde vriendjes, want Rense speelde veel met jongens en Jikke met meisjes.

Dat is nu eenmaal zo als je een jongen of een meisje van 5 jaar bent. Maar het leek hen ongelooflijk gezellig om alle vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen. Papa en mama vonden het een goed idee van Rense en Jikke, en dus werd er een groot kinderfeestje georganiseerd, waarbij Rense en Jikke allebei vijf kinderen mochten uitnodigen. Het was mooi weer en het was reuze gezellig met al die kinderen in het huis en in de tuin. Ze deden leuke spelletjes en er was een speurtocht door de wijk. Rense en Jikke kregen hele leuke cadeautjes en de cake was super lekker. Iedereen mocht zijn eigen plakje cake versieren, dat was dolle pret. Rense en Jikke keken ’s avonds terug op een gezellige middag. Ze waren wel moe, maar het was heel erg leuk geweest. 

Enkele dagen later lag er een envelop voor Jikke in de brievenbus. ‘Jikke, er is post voor je!’ riep mama. Jikke kwam meteen aangesneld. Post? Voor haar? Dat gebeurde niet vaak. Ze pakte de envelop van mama aan en maakte hem open. Jikke kon een klein beetje lezen, en zag dat er ‘feest’ stond op de voorkant van de kaart. ‘Oh, het is voor een feestje denk ik mam, wil je even voorlezen?’ Mama pakte het kaartje van Jikke aan en las: ‘Beste Jikke, op 3 mei word ik 5 jaar. Kom je op mijn feestje? Het is van twee tot vier uur. Groetjes van Bente.’ Jikke glunderde, het was haar eerste echte verjaardagsfeestje van een kindje uit haar klas. ‘Oh wat leuk!’ ze rende de kamer in en riep tegen Rense: ‘Ik mag op het feestje van Bente komen!’ Rense keek haar vragend aan. ‘Hoezo?’ ‘Nou kijk, ik heb een kaartje gekregen. Daar staat op dat Bente een feestje geeft en dat ik mag komen. Mama heeft het net voorgelezen,’ zei Jikke terwijl ze van het ene been op het andere hinkte van blijdschap. ‘Is het kaartje alleen voor jou? Mag ik niet komen?’ vroeg Rense. Jikke keek nog eens naar het kaartje. Haar eigen naam kon ze ook goed lezen en die van Rense ook, maar die stond niet op het kaartje. ‘Alleen mijn naam staat erop,’ zei ze. Rense moest daar even over nadenken. Hij vond het een beetje een gek idee. Tot nu toe was hij altijd samen met zijn zusje op feestjes geweest. Als er een nichtje of een buurkindje jarig was, werden ze altijd allebei uitgenodigd. Dit was de eerste keer dat Jikke alleen naar een feestje zou gaan. Rense liep naar zijn moeder en zei: ‘Ik snap niet dat ik geen kaartje heb van Bente. Alleen Jikke mag op haar feestje komen. Dat is toch raar?’ 

Mama keek Rense aan, ze zag dat hij een beetje verdrietig was. ‘Bente is een vriendinnetje van Jikke, toch? Volgens mij speel jij niet heel vaak met haar, dus misschien heeft ze daarom alleen Jikke uitgenodigd. Het kan ook zo zijn dat ze alleen meisjes heeft uitgenodigd. Dan zou jij het enige jongetje zijn, dat zou jij ook niet leuk vinden, denk ik.’ Rense trok meteen een raar gezicht. Nee, een feestje met alleen maar meisjes leek hem heel stom. ‘Maar toch vind ik het raar,’ zei hij. ‘Er komen vast nog uitnodigingen voor feestjes waar Jikke niet op staat. Jullie zijn tenslotte twee kinderen. Je zit niet aan elkaar vast, toch?’ Rense moest er over nadenken en wennen aan het idee. Hij had het er wel een beetje moeilijk mee, ook omdat hij feestjes gewoon heel erg leuk vond. 

Op de dag van het feestje van Bente vond Jikke het ineens raar dat ze zonder haar broertje naar het feestje moest gaan. Ergens alleen heen, dat was ze niet zo gewend. Ze vond het heel spannend. ‘Ik voel me eigenlijk niet zo lekker, mama, misschien moet ik maar thuis blijven,’ zei ze toen ze een boterhammetje aten samen. Mama keek Jikke verbaasd aan. ‘Hoe komt dat nou ineens? Je had zo’n zin in het feestje van Bente en we hebben een leuk cadeautje voor haar gekocht.’ Jikke twijfelde weer. Ze wilde wel graag gaan, maar niet alleen. Maar het was niet heel stoer om dat te vertellen natuurlijk. Ze keek mama een beetje vragend aan. Ineens begreep mama wat er aan de hand was. ‘Vind je het spannend om alleen te gaan?’ vroeg ze aan Jikke. Jikke knikte een beetje verlegen. Rense had meteen medelijden met zijn zusje. Hij had inmiddels bedacht dat het niet heel erg was dat hij niet was uitgenodigd. Hij zou vast ook een keertje alleen naar een feestje gaan. Maar hij had niet bedacht dat Jikke het spannend zou vinden zonder hem. ‘Zal ik dan meegaan om je weg te brengen?’ vroeg Rense. Jikke keek hem blij aan. ‘Zou je dat willen dan? Is dat niet raar?’ vroeg ze. ‘Ja hoor, ik wil wel mee, dan kan ik even kijken wie er allemaal zijn enzo. En dan ga ik gewoon met mama weer mee naar huis.’ Jikke vond het heel stoer van haar broer. ‘Dat zou wel heel tof zijn hoor. En heel lief van je,’ zei Jikke. Mama was trots dat de kinderen samen het probleem hadden opgelost en dus gingen ze na de lunch met zijn drieën de deur uit, op weg naar Bente’s feestje. 

Bij Bente aangekomen had Rense het toch wel een beetje moeilijk ermee dat hij niet mocht blijven voor het feestje. Maar toen hij zag dat er inderdaad alleen maar meisjes kwamen, ging hij graag met mama mee naar huis. Jikke vond het heel fijn dat Rense mee was gegaan om haar weg te brengen. Toen ze alle vriendinnetjes zag, was ze Rense wel snel vergeten en ging ze lekker spelen. 

Rense vermaakte zich met mama. Ze gingen even boodschappen doen en Rense mocht extra lang bij de speelgoedwinkel kijken. Dat vond hij altijd heel leuk om te doen. Toen kocht mama nog een ijsje voor hem en zichzelf, wat ze samen opsmikkelden op een bankje. Rense genoot ervan om even alleen met mama te zijn. Dat gebeurde niet zo vaak en het beviel hem wel. Hij kon nu gewoon van alles vertellen, zonder dat zijn zusje er tussendoor praatte! Mama genoot ook van even tijd alleen met Rense. Nadat ze thuis de boodschappen hadden opgeruimd, gingen ze Jikke weer ophalen van het feestje. Jikke had een hele leuke middag gehad. Ze kreeg een snoepzakje mee naar huis, waar Rense een beetje jaloers naar keek. ‘Dit gaan we samen delen hoor Rense. Ik vond het zo lief dat je me mee weg wilde brengen, dan mag jij ook wat snoepjes hiervan,’ zei Jikke toen ze Rense naar het zakje zag kijken. Rense vrolijkte meteen op. 

Thuis gingen Rense en Jikke nog even samen schommelen, voordat ze aan tafel moesten. ‘Wat heb jij gedaan toen ik op het feestje was?’ vroeg Jikke aan haar broer. ‘We hebben boodschappen gedaan en ik mocht heel lang in de speelgoedwinkel kijken en we hebben een ijsje gegeten,’ vertelde Rense. ‘Oh, dat is ook heel leuk!’ zei Jikke. ‘Ja, het was gezellig en ik vond het leuk om alleen met mama te zijn,’ zei Rense. Jikke knikte, dat leek haar eigenlijk ook wel eens leuk. ‘Ik vond het toch ook wel leuk om alleen op een feestje te zijn. Ik heb je niet eens heel erg gemist, want er waren zoveel andere kindjes,’ zei Jikke. ‘Wat hebben jullie gedaan op het feestje?’ vroeg Rense. Jikke vertelde van begin tot eind hoe het feestje was geweest. Het was leuk dat ze elkaar iets konden vertellen over waar de ander niet bij geweest was. Maar ze waren ook weer blij om samen te zijn. Zo gaat dat met tweelingen. 

Nicole Martens, april 2020 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.