Verliefd

Marit wordt zwetend wakker. Ze gooit het dekbed van zich af. Wat een verschrikkelijke droom was dat! Verward kijkt ze om zich heen. Haar kamer is donker en het is heel stil. Op haar wekker ziet ze dat het pas kwart over drie is. Ze probeert zich haar droom te herinneren, maar dat lukt niet. Alleen flarden van de droom komen terug in haar geheugen. Het was afschuwelijk, dat weet ze wel. Ze was op de vlucht en rende keihard, maar voor wat of voor wie? Net toen ze dacht dat ze gepakt zou worden, omdat ze niet meer kon rennen door de steken in haar zij, werd ze wakker. Waar rende ze toch zo hard voor weg? En waar was ze eigenlijk? Ze probeert de beelden terug te halen in haar hoofd, maar op de een of andere manier lijken ze allemaal verdwenen. Hoe raar is dat toch altijd met dromen? Je voelt je afschuwelijk, maar je kan je niet meer precies herinneren waardoor het gevoel is ontstaan. In het donker staart ze naar het plafond. Ineens komt er weer een beeld boven. Het waren een paar vriendinnen uit haar klas die haar achterna zaten. Maar waarom dan?

Marit denkt en denkt. Ze is klaarwakker. Langzaam komen er steeds meer beelden terug en uiteindelijk begrijpt ze waarom ze zo bang was. Marit is verliefd op Stan. Stan is de meest populaire jongen uit haar klas. Haar beste vriendin Mirte heeft verkering met hem en Marit vindt dat niet zo leuk, maar ze heeft Mirte nooit verteld dat zij Stan ook heel leuk vindt. In haar droom heeft ze dat wel tegen Mirte gezegd, die werd heel boos en dacht dat Marit Stan van haar af zou pakken. Ze was laaiend en met andere meiden uit hun klas ging ze achter Marit aan. De meiden hadden allemaal knuppels en hamers bij zich. Echt heel bizar. Marit was doodsbang. 

Nu ze doorheeft waarom ze zwetend wakker werd, is ze vastbesloten nooit aan Mirte te vertellen dat ze verliefd is op Stan. Stel je voor dat ze in het echt ook zo boos op haar worden. Brrr dat wil ze niet meemaken. 

Marit valt tegen vier uur weer in slaap en is nog moe als de wekker om zeven uur luid piept. Wat een nacht, denkt ze. Het nare gevoel van de bizarre droom zit nog in haar lijf. Slaperig stapt ze onder de douche om alles van zich af te spoelen, maar ook dat helpt niet helemaal. 

Op school ziet ze Mirte en even schrikt ze. Maar Mirte weet natuurlijk niet wat zij gedroomd heeft, het was niet echt tenslotte! Mirte is vrolijk als altijd en kletst tegen haar over het weekend en wat ze allemaal gedaan heeft. Ze heeft niet eens door dat Marit nauwelijks reageert. Marit zit nog steeds met haar hoofd bij haar droom. Dan ziet ze Stan lopen. Haar hart maakt een sprongetje. Wat is hij toch leuk! Maar Stan lijkt alleen maar oog te hebben voor Mirte en ziet haar niet eens staan. Wat is het toch lastig om verliefd te zijn. Zeker als de ander overduidelijk niet verliefd op jou is! Denkt Marit.

De eerste paar uur op school kan ze zich moeilijk concentreren. Ze is echt onder de indruk van de agressie die Mirte in haar droom tegen haar had. Marit weet ook wel dat het niet echt was, maar het voelde zo echt! Als het eindelijk pauze is en ze naar buiten mogen, voelt Marit zich al een beetje beter. Groep 8 doet een tikspel en Marit doet lekker mee. Maar als ze getikt wordt door Stan, die haar net iets langer lijkt aan te raken dan nodig is, is ze weer helemaal van slag. 

Na school fietst ze samen met Mirte naar huis. ‘ik heb toch zo raar gedroomd,’ begint Mirte. Marit kijkt haar verbaasd aan. Mirte zal toch niet hetzelfde als zij hebben gedroomd? ‘Oh, wat dan?’ vraagt ze nieuwsgierig. ‘Het was heel raar. Ik had ineens verkering met Peter in plaats van Stan en Stan vond het helemaal niet erg, hij zei dat hij me toch nooit echt leuk had gevonden en dat hij jou veel leuker vond. Zoiets was het. Heel raar!’ Marits hart maakt een sprongetje. Stan zou haar leuker gevonden hebben dan Mirte! Maar ook dat was maar een droom en helemaal niet echt. ‘Dat is wel een rare droom inderdaad. En dan Peter!’ grinnikt Marit. ‘Vind je Peter in het echt wel leuk dan?’ Vraagt Marit. Mirte kijkt haar aan met een schuldige blik. ‘Ik vind Peter stiekem toch wel leuker dan Stan, maar ik weet niet zo goed of ik het uit zal maken met Stan, want ik weet niet of Peter mij wel leuk vindt en als ik het dan uitmaak met Stan en Peter vindt mij niet tof, dan ben ik ineens weer vrijgezel!’ Marit moet keihard lachen. ‘Vrijgezel, haha, wat een woord! Joh Mirte, je moet gewoon je hart volgen en vrijgezel zijn, zoals jij het noemt, is helemaal niet erg hoor, is juist super fijn! Ik ben het al jaren.’ Mirte kijkt haar bedenkelijk aan. ‘Tja, je hebt gelijk. Verkering hebben met iemand waar je eigenlijk niet verliefd op bent is ook suf!’ De meiden moeten allebei lachen. ‘Ik vind dat hele verliefd zijn maar stom!’ grapt Marit en Mirte is het er roerend mee eens. 

Nicole Martens, januari 2018 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.