Wat wil jij later worden?

Een speciaal verhaaltje voor Rihaab

De kinderen van groep 7 zitten in een kring in de klas. Vandaag gaan ze praten over wat ze later zouden willen worden. ‘Nog maar anderhalf jaar, en dan gaan jullie deze fijne basisschool verlaten,’ zegt de juf, ‘en nu ben ik benieuwd of jullie al weten wat je zou willen worden later.’ Direct schieten er vingers de lucht in, maar ook zijn er kinderen die niet reageren. ‘Laten we een rondje maken, dan beginnen we links van mij bij David, daarna mag Sascha en zo verder, totdat iedereen is geweest.’ David gaat wat rechter op zitten en zegt: ‘Ik wil bij de politie, dat lijkt me echt cool. Mijn oom is ook politieagent dus ik weet er al heel veel van.’

Sommige kinderen kijken vol ontzag, Alexander roept: ‘Ik wil ook bij de politie!’ Er ontstaat wat rumoer in de kring. De juf zorgt dat het weer stil wordt en Sascha krijgt de beurt. ‘Ik weet het nog niet hoor. Ik wil iets met dieren denk ik, of misschien wel huizen bouwen, maar ik kan ook heel goed tekenen.’ De juf knikt. ‘Het is helemaal niet erg als je het nog niet weet. Jullie zijn allemaal nog heel erg jong en je hebt nog tijd genoeg hoor, om iets te vinden wat je leuk vindt.’ Dan is Annemarie aan de beurt. ‘Ik wil kapster worden,’ zegt ze vastbesloten. Dat begrijpen de andere kinderen wel, want Annemarie is altijd met haar haar bezig en ook met het lange haar van andere meisjes in de klas. Aliyah wil heel graag paardenverzorgster worden. Ook dat begrijpen de kinderen in de klas heel goed. Aliyah heeft nu al een eigen paard en is eigenlijk altijd met paarden bezig. Als Floris aan de beurt is, blijft het even stil. Iedereen kijkt hem vragend aan. ‘Nou, zeg dan, wat wil je worden? Roept Alexander. Floris kijkt wat verlegen. Zachtjes zegt hij: ‘Ik wil het liefst astronaut worden, maar daar moet je heel lang voor studeren. Ik weet niet of ik dat wel kan.’ Nu is de klas even stil. De juf zegt: ‘Dat is een heel mooi en spannend beroep Floris. Als jij dat heel graag wil, dan weet ik zeker dat jij het kan!’ Floris bloost. Hij is altijd een beetje verlegen en hij was bang dat de klas hem zou uitlachen, maar nu krijgt hij een heel mooi advies van de juf. Daar wordt hij blij van. Andere kinderen knikken. ‘Ja joh, als je het echt wil dan kan jij het zeker, je bent hartstikke slim!’ roept Alexander.

Dan is Rihaab aan de beurt. Ze zit al een poosje op het puntje van haar stoel, want ze wil heel graag vertellen wat ze wil worden omdat ze het ook heel zeker weet. 

Rihaab, wat wil jij later worden, weet je het al?’ vraagt de juf aan Rihaab. Ze knikt. ‘Ja, ik wil tandarts worden,’ zegt ze vastbesloten. ‘Ah nee!’ roept Pieter en Klaas schreeuwt: ‘Dat is echt super eng! De tandarts is helemaal niet leuk om naar toe te gaan, dat wil je toch niet worden?!’ andere kinderen vallen Klaas bij: ‘Tandarts is stom!’ Rihaab kijkt beteuterd. Ze wil zo graag tandarts worden en zij vindt het helemaal niet eng om er naar toe te gaan. De juf vraagt om stilte. ‘Rihaab, kun je vertellen waarom je zo graag tandarts wil worden? Misschien dat de kinderen je dan beter begrijpen.’ Rihaab is eigenlijk een beetje verdrietig door de nare reacties van haar klasgenoten, ze wil het liefste de klas uitrennen en ergens in een hoekje gaan huilen. Maar dat kan natuurlijk niet. Zachtjes zegt ze: ‘Ik vind het een heel interessant beroep en ik weet dat heel veel mensen het niet leuk vinden om naar de tandarts te gaan, maar daarom wil ik juist een hele goede tandarts worden waar mensen en kinderen niet bang voor hoeven te zijn.’ Dat klinkt de andere kinderen wel heel goed in de oren. ‘Oh,’ roept Klaas, ‘dan kom ik later bij jou, maar dan mag je me geen pijn doen hoor!’ Rihaab glimlacht. ‘Dat is goed hoor,’ zegt ze. De juf glimlacht ook en zegt: ‘Dat is een heel mooi idee Rihaab, ik denk vast dat je dat gaat lukken!’ 

Als alle kinderen aan de beurt zijn geweest is het tijd om buiten te spelen. Rihaab vindt het heerlijk om buiten te spelen. Het is dan wel herfst, maar het is droog buiten en niet al te koud. Omdat haar school midden in Rotterdam staat, is het schoolplein niet heel groot, maar wel groot genoeg om lekker te rennen. Ze spelen tikkertje met de hele klas en komen na een half uurtje met rode hoofden weer de klas binnen. 

De juf vertelt nog van alles over de middelbare scholen die er zijn en hoe het dan gaat als je astronaut, politieman of tandarts wil worden. De kinderen vinden het een hele interessante les. Door alle informatie kunnen ze alvast lekker dromen over de toekomst. 

Als Rihaab thuiskomt vertelt ze haar moeder wat ze hebben gedaan op school. ‘Eerst vond iedereen het heel stom dat ik tandarts wil worden,’ zegt ze. Haar moeder kijkt haar verbaasd aan. ‘Ja, omdat iedereen de tandarts eng of stom vindt.’ ‘Dat begrijp ik wel, maar het is wel een ontzettend mooi beroep hoor!’ zegt haar moeder. Rihaab knikt. ‘Ik heb verteld waarom ik tandarts wil worden, en toen was het wel oké. Zelfs Klaas wil wel bij me komen als ik tandarts ben!’ ‘Nou, dan heb je je eerste klant al binnen!’ zegt moeder en ze moeten er samen hard om lachen. 

Nicole Martens, december 2019

3 antwoorden op “Wat wil jij later worden?”

  1. Heel erg bedankt voor het mooie verhaal speciaal voor Rihaab! Rihaab heeft het verhaal met plezier gelezen. We gaan de tekst nogmaals gebruiken voor begrijpend lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.